Blog

cocktail tools: 7 essentiële benodigdheden

Als bartender kun je veel cocktail tools gebruiken om de lekkerste cocktails te maken. Om het beste drankje te maken zijn er een aantal basisprincipes, ook als het aankomt op de juiste cocktail tools.

Jigger

Een belangrijk stuk gereedschap achter de bar is een jigger. Het is een maatbeker waar de dranken mee afgemeten kunnen worden. Dit wordt gedaan in aantal ml of per shot (30ml). Jiggers komen voor in diverse vormen en maten.

Muddler

Muddlers zijn vooral bekend bij het maken van een Mojito. Een muddler is een van de cocktail tools waar fruit, specerijen of kruiden mee gestampt kunnen worden. Het gevolg is dat er bepaalde smaken en oliën vrijkomen.

Shaker

Een van de meer opvallende cocktail tools is natuurlijk de shaker. De shaker gebruik je om dranken en ingrediënten met elkaar te mengen. Dit doe je door het hard schudden van de shaker. Een shaker kan voorkomen in een Cobbler shaker wat uit drie onderdelen bestaat. Professionals gebruiken voor een Bosten shaker dat maar uit 2 delen bestaat.

Hawthorn strainer

Een Hawthorn strainer wordt gebruikt in combinatie met een Boston shaker. Het is een zeef dat gebroken ijs en andere resten uit de cocktail zeeft.

Barspoon

Een barspoon is een lange, dunne lepel dat gebruikt wordt om ingrediënten te mengen of af te meten. In een cocktailrecept staat een barspoon voor 5ml.

Fine strainer

Een fine strainer is, net als de Hawthorn strainer, een van de zeefjes onder de cocktail tools. De fine strainer heeft het voordeel dat het nog kleinere delen kan opvangen dan de Hawthorn strainer. Vaak kan het ook in combinatie gebruikt worden. Het gevolg is dat je een cocktail maakt die ‘double strained’ is. Dit betekent dat het tweemaal gezeefd is.

Bar mes

Het hebben van een goed bar mes is ook een vereiste achter de bar. Het is speciaal bedoeld om vruchten en andere specerijen te snijden.

Steel de show met deze overheerlijke herfstgerechten

De dagen worden korter en de temperatuur begint weer te dalen buiten. De horeca is gesloten en de musea, bioscopen en pretparken zijn gesloten. Dit is dan ook de ideale situatie om eens de keuken in te gaan en één van deze overheerlijke gerechten te bereiden. De herfst staat bekend om haar wildproducten en de kruidige smaken. In dit artikel neem ik je mee op een culinaire reis langs verschillende herfstgerechten.


Stoofpeertjes


De stoofpeer is in Nederland van medio oktober tot en met februari beschikbaar. Zo zijn de Nederlandse stoofperen bij de meeste groenteboeren verkrijgbaar in deze periode. Ook is het mogelijk om de stoofperen op te halen bij een lokale kwekerij als je in een landelijke omgeving woont. Na het schillen van de stoofperen kunnen ze op een zacht vuurtje voor circa 40 tot 50 minuten. Zo is het erg lekker om de stoofperen in rode wijn met 2 tl suiker te koken. Wanneer je een liefhebber bent van kaneel kan dit ook een smakelijke toevoeging zijn aan de stoofperen.
Tip: De stoofperen zijn zowel warm als koud te serveren.

Pompoen & speculaas cake


Veel van jullie zijn waarschijnlijk wel bekend met de speculaascake. De speculaascake met pompoen is voor veel mensen nog onbekend. Echter is hij qua smaak misschien nog wel veel lekkerder dan de gewone cake. De pompoen gaat erg goed samen met zoete gerechten. Door pompoen en koekkruiden (speculaas) toe te voegen aan de cake krijg je een erg lekkere smaakcombinatie die in Amerika erg veel gebruikt wordt. Dit zorgt voor een overheerlijk herfstrecept. Ook is de pompoen in de herfst erg makkelijk verkrijgbaar. De pompoen kan ik kleine blokjes gekookt worden totdat de pompoen zacht is. Vervolgens moet de pompoen gepureerd worden met een staafmixer. Het pompoen-mengsel kan vervolgens toegevoegd worden aan het cakebeslag.
Tip: Warm de cake nog even kort op in de oven op 160 graden voordat je hem serveert.


Verse noten uit het bos


De bomen verliezen niet alleen hun blad in de herfst. Ook de noten vallen in deze tijd van het jaar van de boom. Tijdens een boswandeling is het dan ook eenvoudig om verse noten te vinden. Zo verliezen in de herfst verschillende boomsoorten hun noten. Zo is het in Nederland mogelijk om de walnoot, hazelnoot, kastanjes en beukenoot te vinden. Wel is het belangrijk om deze noten eerst voor een geruime tijd te laten drogen voordat je ze consumeert. Vind je het nou teveel moeite om de noten te zoeken in het bos. Dan kan je ook online noten kopen. In dit geval heb je ze vaak de volgende dag al in huis.

Grootkeuken veilig houden? Gebruik deze 3 tips!

Ongelukken zitten in een klein hoekje. Daarom moet je altijd oppassen. Zo ook bij grootkeukens. Hier werkt men namelijk met meerdere mensen, diverse (complexe) apparatuur en scherpe objecten in één en dezelfde ruimte. Wat dat betreft een omgeving waar ongelukken zeker op de loer liggen. Daarom delen we drie tips om je grootkeuken extra veilig te houden. Is er al wat gebeurd en heb je nieuwe grootkeuken onderdelen nodig? Service Equipe Nederland kan je daar bij helpen!

Draag de juiste kleding

Werkkleding doet meer dan je denkt. Naast het kenbaar maken van personeel, biedt de juiste werkkleding namelijk ook veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsvest bij de politie en de juiste schoenen voor personeel dat in de keuken staat. Schoenen kunnen namelijk een enorm groot verschil maken voor je personeel. Comfortabele schoenen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voetklachten voorkomen worden, stevigheid dat scherpe objecten niet in voeten terecht kopen en antislip dat men niet uitglijdt.

Voorkom kruisbesmetting

Bij kruisbesmetting komen ziekmakende bacteriën van het ene op het andere product terecht. Om ziektes te voorkomen is het dus van groot belang zulke besmettingen te voorkomen. Zorg er daarom ten alle tijde voor dat rauw voedsel niet in aanraking komt met andere etenswaren. Dat betekent niet alleen het eten gescheiden houden, maar ook messen, snijplanken en handen goed wassen en schoonhouden.

Organiseer trainingen

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze altijd. Zo geldt ook hier. Soms kun je nog zo je best doen om dingen te voorkomen, maar een ongelukje of foutje kan altijd voorkomen. Dat betekent echter niet dat je de kans op een ongeluk zo klein mogelijk kunt maken. Verzorg daarom diverse trainingen waarin je het personeel traint om op de juiste manier te werk te gaan én hoe te handelen op het moment dat er toch een ongeval plaatsvindt.

Koop nu je eigen biertap!

Met een eigen biertap, hoef je nooit meer naar de kroeg te gaan! Tap een heerlijk koud biertje gewoon bij jou thuis. Je kunt optimaal van een biertje drinken in je eigen huis alsof deze door een professionele barman is getapt. Twijfel niet langer en koop nu een biertap voor in je eigen huis!

Wat is een biertap?

Een biertap wordt ook wel een bier dispenser genoemd. Een biertap is onmisbaar in jouw huis. Nodig vrienden uit voor een feestje of om een voetbalwedstrijd te kijken. Onder het genot van een heerlijk koud versgetapt biertje kun je gezellig met je vrienden zijn in je eigen comfortabele omgeving van je huis. De biertap geeft het gevoel van een kroeg of een café, maar toch ben je heerlijk thuis. Je hoeft niet meer te BOBben, en niet meer dronken naar huis lopen.

 

bier tap

Niets is zo lekker als een ijskoud biertje!

Een biertje is pas echt lekker als het heerlijk koel is! Daarom is een van de belangrijkste elementen van een biertap het koelstysteem. Het koelsysteem houdt het apparaat koel. De meeste bier dispensers kunnen de temperatuur van het bier tot maar liefst 4 graden verlagen! Het is verstandig om een biertap te kopen dat een snelle koeling tijd heeft. Wat ook kan helpen bij een ijskoud biertje, is om het fust eerst in de koelkast koud te laten worden. Hoe sneller je een koud biertje kan tappen, hoe beter natuurlijk!

Comfort is key!

Let ook op bij de aanschaf van een biertap dat de dispenser makkelijk in het gebruik is. Kies een biertap die handig is te gebruiken en makkelijk is te installeren en monteren. De biertap zelf weegt meestal rond de 2 kilo en de fusten die erin gaan zijn tussen de 4 en 6 kilo. Je werkt daarom met een aardig zwaar apparaat. Comfort is daarom erg belangrijk! Kies voor biertap die een verwijderbare lekbak heeft, zodat je het apparaat gemakkelijk kunt schoonhouden en reinigingen. De meeste dispensers hebben ook een ingebouwd reinigingssysteem, wat helpt om het apparaat zo schoon mogelijk te houden. Een schone biertap is natuurlijk essentieel als je gasten over de vloer hebt!

Witte of rode wijn: welke moet je kiezen?

De meeste mensen herkennen het wel: je zoekt een lekker wijntje om te gaan drinken, maar je weet niet waar je de zoektocht moet beginnen. Er zijn namelijk enorm veel verschillende soorten wijnen en dat maakt het kiezen alleen maar lastiger. De makkelijkste verdeling is om de wijnsoorten te verdelen in witte en rode wijn. Echter is dit niet zo makkelijk, aangezien er per wijnsoort ook nog enorm veel verschillende smaaktypes zijn. In dit artikel neem ik je dieper mee in deze twee wijnsoorten.

Rode wijn

Om te beginnen de rode wijn. De rode wijnen kun je verdelen in drie smaaktypes, namelijk de soepele rode wijnen, de robuuste roden wijnen en de lichte rode wijnen. De soepele rode wijnen proeven het meest fruitig, maar je merkt nog wel dat er kruiden aanwezig zijn. Het wordt dan ook veel gedronken bij kruidige gerechten bij het avondeten. De Merlot is een van de bekendste soepele wijnsoorten. De robuuste wijnsoort is een krachtigere wijn met een complexere vraag. Het heeft dan ook zware geuren en/of smaken en is een stuk donkerder. Deze wijnsoort wordt veel gedronken bij wildgerechten. Ten slotte de lichte rode wijnen. Deze wijnsoort heeft ook een frisse en fruitige smaak. Deze wijnsoort is de meest toegankelijke wijnsoort en wordt vaak gedronken bij gerechten met een milde smaak.

Witte wijnsoorten

Ook de witte wijnsoorten kan je verdelen in drie smaaktypes. Om te beginnen de frisse en fruitige witte wijn. Deze wijnsoort is goed te drinken bij pittige gerechten omdat het je mond weer fris maakt. Hiernaast heb je ook nog volle fruitige witte wijn. Deze wijntype is vaak wat romiger en is een beetje goudkleurig. Veel mensen drinken deze wijn bij visgerechten. Ten slotte heb je ook nog de zoete witte wijn. Deze zoete wijnsoort wordt vaak gedronken als dessertwijn.

Hopelijk heb je nu een beetje een idee naar wat voor wijn jij moet kijken voor bij je avondmaal!

Heb je een leuk cadeau nodig? Wat dacht je van bier?

Ben je opzoek naar een leuk cadeau, maar vind je het moeilijk om iets te vinden? Wat dacht je van het geven van bier als cadeau? Dit zal namelijk bijna altijd indruk maken, omdat men het in veel gevallen daadwerkelijk opdrinkt. Daarnaast hebben we nog meer voordelen voor je in petto waarom je voor zo’n cadeau zou kiezen. Wil je nu zo’n biertje kopen? Dan kun je bijvoorbeeld bij Mr. Hop je aankopen doen. Maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Dat en meer, lees je in dit artikel.

Mr. Hop

De mogelijkheden van bier als cadeau

Een cadeau bedenken kan dus moeilijk zijn. Maar wanneer je weet dat iemand bier lekker vindt, kun je de keuze al snel maken om voor bier te kiezen. Dit is namelijk in dat geval altijd een goed cadeau. Je kunt er voor kiezen om het favoriete biertje te geven van degene waarvoor het cadeau is. Maar je kunt ook bijvoorbeeld voor een bierpakket zorgen. Zo’n bierpakket is namelijk iets waar veel verschillende biertjes in zitten, en wat ervoor kan zorgen dat iemand nieuwe biertjes kan proeven. Wil je nu bier als cadeau gaan geven? Dan hoef je alleen nog maar een goede aanbieder te vinden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld online zoeken naar aanbieders, maar je kunt ook bij de plaatselijke brouwerij gaan kijken. Het is tevens slim om advies te vragen bij je brouwerij, zodat je meer informatie kunt vergaren over het biertje wat je cadeau gaat geven.

Mr. Hop

Bintang bier is verfrissend en dorstlessend

Wanneer we op vakantie gaan worden er steeds vaker verre landen gekozen zoals Bali. Wanneer je daar geweest bent, zul je waarschijnlijk wel het heerlijke frisse en dorstlessende Bintang bier hebben gedronken. Bintang is het bier dat vooral op Bali en Azië gedronken wordt.

Groot assortiment

Wat is Bintang bier?

Bintang bier komt oorspronkelijk uit Indonesië. Het bier heeft een lichte hop- en moutsmaak. Het alcoholpercentage bedraagt 4,7%. Vooral de kleur en geur komen overeen met het standaard pilsener bier. Ook in Nederland kun je Bintang bier op enkele plekken kopen. Bintang bier is alleen verkrijgbaar in flessen van 330 ml. Het Bintang bier wordt gebrouwen in de brouwerij MT Multi Bintang. Wanneer je het bier drinkt, zul je merken dat het veel overeenkomsten heeft met het Heineken bier. Bintang is een dochteronderneming van Heineken.

Bintang wordt al sinds 1929 in Indonesië gebrouwen waarvan de eerste brouwerij in Soerabaja werd geopend. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd de naam van de brouwerij “Heinekens Indonesische Brouwerij Maatschappij”. In 1957 nationaliseerde de regering van Indonesië de brouwerij en nam de leiding over. In 1967 werd het weer van Heineken en begon men weer met de productie van Bintang. Heineken veranderde de naam wel in “Multi Bintang Indonesia”. In het jaar 2011 heeft Bintang een gouden medaille gewonnen voor Lager en de classificatie Champion Bier voor de Lager-categorie bij de Brewing Industry International Awards in Londen.

Volle smaak

Waar kun je Bintang in Nederland kopen of proeven?

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het Bintang bier in Nederland moeilijk verkrijgbaar is. Bij de meeste bierwinkels wordt Bintang niet verkocht. Wanneer je naar een Aziatisch Restaurant uit eten gaat, kun je geluk hebben dat het op de kaart staat. Wil je Bintang bier in huis hebben dan heb je de meeste kans om het online aan te schaffen. Wanneer je het Bintang in huis hebt, kun je genieten van de verfrissende smaak.