cocktail tools: 7 essentiële benodigdheden

Als bartender kun je veel cocktail tools gebruiken om de lekkerste cocktails te maken. Om het beste drankje te maken zijn er een aantal basisprincipes, ook als het aankomt op de juiste cocktail tools.

Jigger

Een belangrijk stuk gereedschap achter de bar is een jigger. Het is een maatbeker waar de dranken mee afgemeten kunnen worden. Dit wordt gedaan in aantal ml of per shot (30ml). Jiggers komen voor in diverse vormen en maten.

Muddler

Muddlers zijn vooral bekend bij het maken van een Mojito. Een muddler is een van de cocktail tools waar fruit, specerijen of kruiden mee gestampt kunnen worden. Het gevolg is dat er bepaalde smaken en oliën vrijkomen.

Shaker

Een van de meer opvallende cocktail tools is natuurlijk de shaker. De shaker gebruik je om dranken en ingrediënten met elkaar te mengen. Dit doe je door het hard schudden van de shaker. Een shaker kan voorkomen in een Cobbler shaker wat uit drie onderdelen bestaat. Professionals gebruiken voor een Bosten shaker dat maar uit 2 delen bestaat.

Hawthorn strainer

Een Hawthorn strainer wordt gebruikt in combinatie met een Boston shaker. Het is een zeef dat gebroken ijs en andere resten uit de cocktail zeeft.

Barspoon

Een barspoon is een lange, dunne lepel dat gebruikt wordt om ingrediënten te mengen of af te meten. In een cocktailrecept staat een barspoon voor 5ml.

Fine strainer

Een fine strainer is, net als de Hawthorn strainer, een van de zeefjes onder de cocktail tools. De fine strainer heeft het voordeel dat het nog kleinere delen kan opvangen dan de Hawthorn strainer. Vaak kan het ook in combinatie gebruikt worden. Het gevolg is dat je een cocktail maakt die ‘double strained’ is. Dit betekent dat het tweemaal gezeefd is.

Bar mes

Het hebben van een goed bar mes is ook een vereiste achter de bar. Het is speciaal bedoeld om vruchten en andere specerijen te snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *