Witte of rode wijn: welke moet je kiezen?

De meeste mensen herkennen het wel: je zoekt een lekker wijntje om te gaan drinken, maar je weet niet waar je de zoektocht moet beginnen. Er zijn namelijk enorm veel verschillende soorten wijnen en dat maakt het kiezen alleen maar lastiger. De makkelijkste verdeling is om de wijnsoorten te verdelen in witte en rode wijn. Echter is dit niet zo makkelijk, aangezien er per wijnsoort ook nog enorm veel verschillende smaaktypes zijn. In dit artikel neem ik je dieper mee in deze twee wijnsoorten.

Rode wijn

Om te beginnen de rode wijn. De rode wijnen kun je verdelen in drie smaaktypes, namelijk de soepele rode wijnen, de robuuste roden wijnen en de lichte rode wijnen. De soepele rode wijnen proeven het meest fruitig, maar je merkt nog wel dat er kruiden aanwezig zijn. Het wordt dan ook veel gedronken bij kruidige gerechten bij het avondeten. De Merlot is een van de bekendste soepele wijnsoorten. De robuuste wijnsoort is een krachtigere wijn met een complexere vraag. Het heeft dan ook zware geuren en/of smaken en is een stuk donkerder. Deze wijnsoort wordt veel gedronken bij wildgerechten. Ten slotte de lichte rode wijnen. Deze wijnsoort heeft ook een frisse en fruitige smaak. Deze wijnsoort is de meest toegankelijke wijnsoort en wordt vaak gedronken bij gerechten met een milde smaak.

Witte wijnsoorten

Ook de witte wijnsoorten kan je verdelen in drie smaaktypes. Om te beginnen de frisse en fruitige witte wijn. Deze wijnsoort is goed te drinken bij pittige gerechten omdat het je mond weer fris maakt. Hiernaast heb je ook nog volle fruitige witte wijn. Deze wijntype is vaak wat romiger en is een beetje goudkleurig. Veel mensen drinken deze wijn bij visgerechten. Ten slotte heb je ook nog de zoete witte wijn. Deze zoete wijnsoort wordt vaak gedronken als dessertwijn.

Hopelijk heb je nu een beetje een idee naar wat voor wijn jij moet kijken voor bij je avondmaal!